Пропонуємо ознайомитись з цілим рядом рецептів смачної і запашної кави від нашого web-журналу Toplady.
Кава по-східному
4 ч. л. дуже дрібно меленої кави
2 шматочки цукру
Приготування:
У турку насипте каву, додайте цукор. Влийте необхідну кількість води, перемішайте. Поставте на вогонь і нагрівайте, час від часу помішуючи, поки не почне підніматися піна. Швидко приберіть з вогню на 1-2 хвилини. Знову доведіть каву до кипіння, дайте піні впастиі ще раз доведіть до кипіння. Приготування кави по-східному вимагає особливої уваги, інакше кава буде не в турці, а на плиті.
Розлийте каву по чашках, попередньо поклавши на дно кожної трохи кавової піни. Подавайте зі склянкою холодної води.
Кава латте з ваніллю і шоколадом
120 г гіркого шоколаду
3 ст. л. ванільного цукру
250 мл кави еспресо
700 мл молока
Як готувати:
У каструлі закип’ятіть молоко, зніміть з вогню. У великій каструлі змішайте каву еспресо з 500 мл гарячого молока. Додайте 1 ст. л. ванільного цукру.
У молоко, що залишилося, покладіть 2 ст. л. ванільного цукру. Перемішайте і доведіть до кипіння, зніміть з вогню. Покладіть поламаний на невеликі шматочки шоколад. Почекайте, поки він повністю не розтане.
Перелийте шоколадне молоко в кавово-молочну суміш в каструлі і збийте вінчиком.
Кава по-віденськи
1 ч. л.цукру
6 ч. л. меленої кави
150 мл вершків для збивання
цукрова пудра, какао-порошок, шоколадний сироп
Як готувати:
Збийте вершки з невеликою кількістю цукрової пудри в стійку піну, поставте в холодильник.
Всипте каву та цукор в турку, залийте 2/3 склянки холодної води. На дуже маленькому вогні, помішуючи, доведіть майже до кипіння, процідіть каву в підігріті чашки такого об’єму, щоб кава зайняла менше половини чашки. У гарячу каву покладіть холодні збиті вершки, подавайте за бажанням з шоколадним сиропом або какао-порошком.
Молочна кава глясе
4 ч.л. з гіркою свіжомеленої кави арабіка
400 мл молока
4 ч.л. ванільного або вершкового лікеру
200 г вершкового морозива або пломбіру
1 ст.л. коричневого цукру Демерара
Як готувати:
Каву змішайте з цукром, залийте холодним молоком і на невеликому вогні, помішуючи, доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Дайте настоятися 15-20 хв., Знову доведіть до кипіння, охолодіть і процідіть через саме часте сито або фільтр для кави.
Охолоджені високі келихи заповніть до половини вистигшою кавою, розлийте порівну лікер, покладіть в кожен келих по кульці морозива. Подавайте з трубочками.
Морозиво зверху можна посипати тертим шоколадом, прикрасити консервованими вишеньками або свіжими ягодами. Якщо ви хочете зробити каву глясе більш святковою, виберіть келихи ширші і покладіть замість однієї кульки морозива дві або три різних сортів.
Кава “Секрет старого мавра”
1 ч. л. меленої кави
1,5 ч. л. цукру, цукрової пудри або меду
80 мл води
1 найтонша пелюстка часнику
Як готувати:
Приготуйте каву по-східному, але в кавовий порошок до того, як додати воду, покласти найтоншу, прозору свіжозрізану пелюстку часнику. І водою залийте не холодною, а майже окропом. Все інше – так само, як і в попередньому рецепті.
Найкраще ця кава виходить з медом. Часник пов’язує воєдино смак кави і меду, створюючи неповторний букет. На другому місці – цукрова пудра. На третьому – цукор.
Холодна кава фраппе
3/4 склянки води
1,5 ст. л. кави розчинної
1-3 ч. л. цукру
молоко згущене
лід
Як готувати:
Заздалегідь сильно остудіть питну воду, 2 год. в холодильнику або 20-30 хв. в морозильній камері. Покладіть в міксер або в блендер каву, цукор, пару ложок згущеного молока і 3-4 ст. л. води. Збивайте до появи стійкої світлої піни.
Перелийте кавову суміш у високу склянку, тонкою цівкою долийте холодну воду і додайте лід. Подавайте з соломинкою.
М’ятна кава
50 мл вершків жирністю 35%
3 ч.л. меленої кави
50 мл зеленого м’ятного лікеру
50 мл кавового лікеру
шоколад гіркий для прикраси
Як готувати:
Каву всипте в турку, залийте 350 мл води. Доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Зніміть з вогню, дайте постояти 4-5 хвилин. Процідіть.
Розлийте кавовий і м’ятний лікери в два високих келиха, перемішайте. Наповніть келихи гарячою кавою.
Вершки збийте і покладіть зверху. Шоколад натріть на великій тертці і прикрасьте келихи.
Кава з шоколадом і вершками
1 літр чорної міцної кави
150 мл бренді
1 апельсин
200 г чорного шоколаду
200 мл вершків жирністю 35%
Як готувати:
Вершки заздалегідь охолодіть, потім збийте в пишну щільну піну і поставте в холодильник.
З апельсина зніміть дрібної теркою тонкий шар цедри. Зваріть міцну каву, влийте бренді, додайте цедру і дайте настоятися протягом 3 хвилин. Якщо ви не любите в каві сторонніх домішок, зніміть цедру великими шматками. Це легко зробити за допомогою звичайної овочечистки. Коли кава настоїться, видаліть цедру.
Шоколад поламайте на маленькі шматочки, розкладіть порівну по кавовим чашкам. Влийте гарячу каву, зверху розкладіть охолоджені вершки. Відразу ж подайте до столу.
Кавовий пунш
50 мл коньяку
1 апельсин
300 мл свіжозвареної кави
200 мл червоного сухого вина
4-6 шматочків цукру
Як готувати:
Цей напій має свій неповторний аромат. Тому для його приготування радимо використовувати класичні сорти кави без ароматичних добавок. Зваріть міцну каву: для цього потрібна кава дуже дрібного помолу.
Воду доведіть до кипіння, всипте каву, розмішайте. Як тільки утворилася на поверхні піна і почне підніматися, зніміть з вогню. Дрібне сито накрийте щільною паперовою серветкою (можна також використовувати спеціальний фільтр для кавоварки). Профільтруйте каву.
Вино підігрійте на середньому вогні, не доводячи до кипіння. Додайте підігріте вино і коньяк в каву.
Апельсин ретельно вимийте, обсушіть. Шматочки цукру потріть на апельсинову шкірку – цукор повинен увібрати цитрусовий аромат. Розлийте каву по чашках, додайте в напій цукор.
Кава желат
500 мл молока
1 ст. л. лікеру за вашим вибором
125 мл кави
5 жовтків
0,5 склянки цукор
Як готувати:
Збийте жовтки з половиною цукру в однорідну масу. Молоко, каву і цукор, що залишився помістіть в сотейник і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню.
Інтенсивно розмішуючи, влийте молочну суміш в жовтки. Поверніть в сотейник і готуйте на мінімальному вогні, постійно помішуючи і не доводячи до кипіння, поки суміш не загусне.
Перелийте суміш у миску, поставте на лід і дайте охолонути. Влийте лікер, перемішайте. Накрийте і поставте в морозильну камеру на 2 год.. Збийте міксером і поверніть в холодильник до подачі на стіл. Перед подачею розкладіть по келихах.